Elegancka kolacja nie może mieć miejsca bez odpowiednio przygotowanego stołu. Jednak, jak to zrobić? Jakie jest prawidłowe ułożenie sztućców, jaką zastawę wybrać, w jakich kolorach dekoracje postawić na stole? Odpowiadamy na te i wiele innych pytań, aby przygotowania stołu na elegancką kolację była czystą przyjemnością.
Elegancka kolacja w gronie przyjaciół lub rodziny to nie tylko pyszne dania, ale także odpowiednio przygotowany i udekorowany stół. Podpowiadamy, jak go ozdobić na taką okazję.
Zacznijmy o tego, jakie kolory sprawdzą się najlepiej, aby przygotowany stół wyglądał elegancko. Żeby nadać mu szyku, postaw na stonowane jasne kolory, na przykład beż lub jasne odcienie szarości. W takim kolorze powinien być obrus oraz główna zastawa. Jednak, aby nieco ożywić taką prostą i jasną zastawę, możesz zdecydować się na pojedyncze akcenty w nieco bardziej wyrazistym kolorze. Rolę takiego akcentu mogą pełnić dekoracje lub konkretne elementy zastawy takie jak miski na sałatkę lub kieliszki. Taki mocny kolor może stać się swoistym motywem przewodnim całej aranżacji stołu. Możesz na przykład zdecydować się na bieżnik w tym kolorze, wybrać takie kwiaty oraz świece, czy przygotować stroik.
Jeśli już wiesz, w jakim kolorze będzie Twój stół, to warto się zastanowić, jakie elementy zastawy będą potrzebne. Przede wszystkim warto pamiętać, że zastawa stołowa na przyjęcia różni się nieco od tej codziennej. Powinna być ona bardziej ozdobna i wykonana z najwyższej jakości materiałów. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście tak klasyczna z porcelany. Przede wszystkim potrzebny będzie komplet złożony z talerzy mniejszych i większych oraz tych głębokich, ale nie zapominaj także o takich elementach jak sosjerki, przyprawniki, patery, maselniczki czy cukiernice. Zastanów się odpowiednio wcześniej jakie potrawy chcesz zaserwować swoim gościom i kierując się tym, dobierz zastawę stołową.
Równie ważne co zastawa są sztućce. Na bardziej eleganckie kolacje potrzebny będzie nieco większy komplet niż widelec, nóż oraz łyżka. Przydadzą się także bardziej wyspecjalizowane elementy takie jak nóż do ryb lub widelec sałatkowy. Podobnie jak w przypadku talerzy, zastanów się wcześniej, jakie dania zaserwujesz i takie sztućce ułóż na stole.
Pamiętaj także, że jeśli chcesz, aby stół był wyjątkowo elegancki, to ważne jest odpowiednie ułożenie zastawy i sztućców. Zacznijmy od talerzy. W pierwszej kolejności należy położyć duży talerz do dania głównego, a na niego postawić głęboki talerz do zupy. Po lewej stronie, na górze postaw talerzyk do chleba wraz z nożem do masła. Po lewej stronie powinny znaleźć się także wszystkie widelec. Patrząc od głównego talerza do zewnątrz, powinny być one ułożone w następującej kolejności: widelec obiadowy, widelec do ryby, widelec do sałatki. Po prawej stronie zaś ułóż noże i łyżki. Ponownie patrząc od talerza do zewnątrz, najpierw połóż nóż do mięsa, a następnie nóż do ryby, łyżkę do zupy oraz nóż sałatkowy. Nad talerzami powinny znaleźć się łyżeczka oraz widelczyk deserowy. Tam też powinny znaleźć się naczynia do picia. Ustaw je mniej więcej od środka całego ustawienia do prawej strony, w następującej kolejności: szklanka na wodę, kieliszek do szampana, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do białego wina oraz mały kieliszek do mocniejszego alkoholu.
Zdjęcie główne: Cleyder Duque/pexels.com