Teoretycznie po przespanej nocy powinniśmy mieć duże pokłady energii. Często jest to możliwe dopiero po zjedzeniu odpowiedniego, zdrowego śniadania. Jak zadbać o energię na cały dzień?
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jest w tym wiele prawdy. Przede wszystkim to ono poprzedza wszystkie inne posiłki, a w przypadku niektórych osób kolejne jedzenie może pojawić się nawet po kilku długich godzinach pracy.
Niezależnie od tego, czy odczuwasz głód, czy niekoniecznie, warto zjeść odpowiednie śniadanie, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników i elementów. Zaradzi to również zmęczeniu, przygnębieniu, a także zniechęceniu. Już po kilku dniach jedzenia pożywnych śniadań można dostrzec wyraźne różnice.
Warto zacząć o popularnej owsianki. Jest to szczególnie dobra potrawa dla osób borykających się z cukrzycą oraz zaparciami. Płatki owsiane wystarczy ugotować na mleku, dodając do nich owoce. Tu polecane są truskawki oraz jagody, ale z powodzeniem możemy sięgnąć też po inne.
Owoce sprawdzą się również w przypadku sięgania po Müsli. Warto wymieszać je z jeżynami, truskawkami lub jabłkiem. Dobrym dodatkiem może być suszona żurawina. Ilość Müsli należy dostosować do swoich potrzeb, a następnie wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym. Do tego warto wypić sok pomarańczowy, który idealnie dopełni składniki odżywcze dostarczanie organizmowi.
Jeśli potrzebujesz dużo witaminy E oraz kwasu foliowego, z pewnością zainteresuje Cię połączenie bułki grahamki z twarożkiem i ziołami. Tu można wybrać twarożek z przygotowaną mieszanką ziół, ale można też stworzyć własną kombinację. Wśród zalecanych ziół znaleźć można szczypiorek, rzeżuchę oraz natkę pietruszki.
Bułka grahamka idealnie pasuje do jajecznicy na pomidorkach. Można zdecydować się na osobno pokrojenie pomidorków, ale z powodzeniem można przygotować szakszukę.
Wystarczą 2 pomidory sparzone i pokrojone w ćwiartki, które następnie warto wyłożyć na rozpuszczone pół łyżki masła. Doprawiamy je solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Po krótkim mieszaniu należy przerwać proces i dodać 2 jajka. Już bez mieszania wystarczy całość przykryć i gotować przez kilka minut tak, aby ścięły się białka jajek. Do takiego posiłku idealnie będzie pasować dodatek świeżej bazylii.
Na śniadanie warto wybrać serek wiejski. Idealnie połączy się on z ulubionymi owocami np. z truskawkami, jabłkami czy bananami. Warto dodać do tego ulubione orzechy np. włoskie. Podkręcenie metabolizmu zapewni niewielka ilość cynamonu. Tak skomponowane śniadanie z pewnością da organizmowi nie tylko energię, ale i wiele witamin i minerałów.
Dla wielu osób śniadanie oznacza naleśniki. W tym przypadku warto przygotować ulubione naleśniki. Następnie wystarczy pokroić plasterki ulubionych owoców. Znakomicie sprawdzą się banany, które komponują się z innymi dodatkami. Warto pomyśleć o orzechach, ale i o maśle orzechowym. Już przy przygotowaniu naleśników dobrze jest sięgnąć po zdrowe, pełnoziarniste mąki.
Śniadanie to wydaje się dopasowane do potrzeb dzieci, faktycznie jednak kasza manna sprawdzi się również w przypadku dorosłych. Ciepłe mleko dostarcza wielu cennych minerałów i składników odżywczych.
Choć proponowana wersja związana jest z kaszą manną, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić ją makaronem lub lanymi kluskami. Dodawane owoce znakomicie zapewnią dawkę naturalnych cukrów. Warto sięgnąć po truskawki, jagody lub maliny.
Przeczytaj też: ZRÓB COŚ DOBREGO DLA SWOICH JELIT I DOSTARCZ IM BŁONNIK
Zdjęcie główne: Hana Brannigan/ pexels.com